Nina Fridrih

Nina Fridrih, mag. farm.

Vitamin C in cink – zakaj sta pomembna in katera hrana ju vsebuje največ

Vitamin C in cink imata pomembno vlogo v prehrani, imunski obrambi in ohranjanju zdravja. Ob povečani aktivnosti imunskega sistema, kot je na primer akutna okužba dihal, nastanejo milijoni novih imunskih celic, pri čemer se poveča tudi potreba po vitaminu C in cinku, ki podpirata delovanje imunskega sistema.

Naloge vitamina C

Vitamin C ali askorbinska kislina sodeluje v številnih bioloških procesih. Naše telo ga ni sposobno proizvajati samo, zato ga moramo vnesti s primerno prehrano. Deluje kot antioksidant in tako telo ščiti pred prostimi radikali, ki neprestano nastajajo v telesu. Vitamin C sodeluje tudi pri tvorbi kolagena, ki je nujen za normalno delovanje žil, dlesni, kosti, hrustanca, kože in zob. Vlogo ima pri delovanju imunskega sistema, normalnemu psihološkemu delovanju, prispeva tudi k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Večje dnevne potrebe imajo fizično aktivnejše osebe (tudi tisti, ki se ukvarjajo z intenzivno športno aktivnostjo), kadilci, alkoholiki, osebe pod stresom in z nekaterimi bolezenskimi stanji.

Sadje in zelenjava z največjo vsebnostjo vitamina C:

  • citrusi (pomaranče, limone, grenivke),
  • kivi,
  • jagodičevje (brusnice, borovnice, maline, robidnice),
  • brokoli,
  • brstični ohrovt,
  • cvetača,
  • zelena in rdeča paprika,
  • špinača,
  • zelje,
  • repa.

Vitamin C se med pripravo, kuhanjem in dolgoročnim shranjevanjem zlahka uniči.

Kako lahko najbolje ohranimo vitamin C v prehrani?

  • Pojejte sveže sadje in zelenjavo čim prej po nakupu.
  • Zelenjavo obrežite tik pred jedjo ali kuhanjem.
  • Hrano, bogato z vitaminom C, hitro pripravite v čim manjši količini vode.
  • Para ali mikrovalovna pečica lahko zmanjšata izgube pri kuhanju.

Defendyl-Imunoglukan P4H® je prehransko dopolnilo, ki vsebuje naravni IMG®, vitamin C in cink. Vitamin C in cink imata vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Zdrav obrok, poln vitamina C in cinka.

Naloge cinka

Cink je mineral s pomembno in raznovrstno vlogo v organizmu, prisoten je v vseh tkivih v telesu. Je nujen element za normalno rast in razvoj, kognitivne funkcije, ohranjanje plodnosti, celjenje ran in ustrezno delovanje imunskega sistema. Prispeva k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, kože in nohtov.

Potrebe po cinku se lahko povečajo pri ljudeh s slabo absorpcijo hranil (prebavne bolezni), vegetarijancih (potrebe po cinku se lahko povečajo celo za 50%, ker prehrana vsebuje več fitinske kisline, ki omejuje biorazpoložljivost cinka) in alkoholikih (etanol zavira absorpcijo cinka).

Živila z največjo vsebnostjo cinka:

  • ostrige (vsebujejo več cinka na porcijo kot katera koli druga hrana,
  • oreški (indijski oreščki, arašidi, mandlji, lešniki,
  • morski sadeži (rakovica, jastog, školjke),
  • jajce,
  • govedina,
  • črn fižol, leča, soja, čičerika.

Viri:

  1. https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/193-cink.html
  2. https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
  4. https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out89.pdf
  5. https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/103-vitamin-c.html
  6. https://medlineplus.gov/ency/article/002404.htm
  7. http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/FY/FY21500.pdf

Prijavite se na Medisov e-novičnik

Ne skrbite, tudi mi ne maramo neželene pošte – zato pošiljamo samo mesečna sporočila!