Vitamin C in cink – zakaj sta pomembna in katera hrana ju vsebuje največ
Vitamin C in cink imata pomembno vlogo v prehrani, imunski obrambi in ohranjanju zdravja. Ob povečani aktivnosti imunskega sistema, kot je na primer akutna okužba dihal, nastanejo milijoni novih imunskih celic, pri čemer se poveča tudi potreba po vitaminu C in cinku, ki podpirata delovanje imunskega sistema.
Naloge vitamina C
Vitamin C ali askorbinska kislina sodeluje v številnih bioloških procesih. Naše telo ga ni sposobno proizvajati samo, zato ga moramo vnesti s primerno prehrano. Deluje kot antioksidant in tako telo ščiti pred prostimi radikali, ki neprestano nastajajo v telesu. Vitamin C sodeluje tudi pri tvorbi kolagena, ki je nujen za normalno delovanje žil, dlesni, kosti, hrustanca, kože in zob. Vlogo ima pri delovanju imunskega sistema, normalnemu psihološkemu delovanju, prispeva tudi k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.
Večje dnevne potrebe imajo fizično aktivnejše osebe (tudi tisti, ki se ukvarjajo z intenzivno športno aktivnostjo), kadilci, alkoholiki, osebe pod stresom in z nekaterimi bolezenskimi stanji.
Sadje in zelenjava z največjo vsebnostjo vitamina C:
- citrusi (pomaranče, limone, grenivke),
- kivi,
- jagodičevje (brusnice, borovnice, maline, robidnice),
- brokoli,
- brstični ohrovt,
- cvetača,
- zelena in rdeča paprika,
- špinača,
- zelje,
- repa.
Vitamin C se med pripravo, kuhanjem in dolgoročnim shranjevanjem zlahka uniči.
Kako lahko najbolje ohranimo vitamin C v prehrani?
- Pojejte sveže sadje in zelenjavo čim prej po nakupu.
- Zelenjavo obrežite tik pred jedjo ali kuhanjem.
- Hrano, bogato z vitaminom C, hitro pripravite v čim manjši količini vode.
- Para ali mikrovalovna pečica lahko zmanjšata izgube pri kuhanju.
Defendyl-Imunoglukan P4H® je prehransko dopolnilo, ki vsebuje naravni IMG®, vitamin C in cink. Vitamin C in cink imata vlogo pri delovanju imunskega sistema.
Naloge cinka
Cink je mineral s pomembno in raznovrstno vlogo v organizmu, prisoten je v vseh tkivih v telesu. Je nujen element za normalno rast in razvoj, kognitivne funkcije, ohranjanje plodnosti, celjenje ran in ustrezno delovanje imunskega sistema. Prispeva k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, kože in nohtov.
Potrebe po cinku se lahko povečajo pri ljudeh s slabo absorpcijo hranil (prebavne bolezni), vegetarijancih (potrebe po cinku se lahko povečajo celo za 50%, ker prehrana vsebuje več fitinske kisline, ki omejuje biorazpoložljivost cinka) in alkoholikih (etanol zavira absorpcijo cinka).
Živila z največjo vsebnostjo cinka:
- ostrige (vsebujejo več cinka na porcijo kot katera koli druga hrana,
- oreški (indijski oreščki, arašidi, mandlji, lešniki,
- morski sadeži (rakovica, jastog, školjke),
- jajce,
- govedina,
- črn fižol, leča, soja, čičerika.
Viri:
- https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/193-cink.html
- https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
- https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out89.pdf
- https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/103-vitamin-c.html
- https://medlineplus.gov/ency/article/002404.htm
- http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/FY/FY21500.pdf
Prijavite se na Medisov e-novičnik
Ne skrbite, tudi mi ne maramo neželene pošte – zato pošiljamo samo mesečna sporočila!