Urša Jarc

Urša Jarc, mag. farm.

Ali vitamin C iz naravnega vira deluje bolje kot sintetični?

Ne. Kemijsko ime za vitamin C je askorbinska kislina. Za delovanje vitamina v telesu je popolnoma vseeno, ali je bila askorbinska kislina izdelana v laboratoriju ali pa je njen vir rastlina, saj so naravni in sintetični vitamini enaki po kemični strukturi in funkcijah. 

Če pridobimo in izoliramo vitamin C iz limone, ga ne moremo ločiti od umetno pridobljenega vitamina. Če upoštevamo delovanje vitamina, se sintetični vitamini včasih odrežejo celo bolje kot tisti, ki jih zaužijemo s hrano, saj so v živilih pogosto navzoči dejavniki, ki zavirajo njihov izkoristek.


Funkcije vitamina C

Vitamin C poznamo kot L-askorbinsko kislino in askorbat. Vitamina C naše telo ni sposobno izdelovati samo, zato mu ga moramo stalno zagotavljati s primerno izbiro prehrane. Izboljšanje absorpcije železa v prebavilih, zaščita pred prostimi radikali v organizmu, zmanjšanje oksidativnih poškodb DNK in zmanjšanje oksidacije holesterola LDL so le nekatere od mnogih funkcij vitamina C, ki kažejo na njegovo pomembno vlogo v našem telesu Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za uporabo na živilih, ki so vir vitamina C, odobrila naslednje zdravstvene trditve:

  • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej,
  • ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil,
  • ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti,
  • ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca,
  • ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni,
  • ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože,
  • ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje zob,
  • prispeva k sproščanju energije pri presnovi,
  • prispeva k delovanju živčnega sistema,
  • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju,
  • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema,
  • ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom,
  • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,
  • prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E,
  • povečuje absorpcijo želez.
Hrana, ki vsebuje vitamin C.

⁠Skoraj ves vitamin C izločimo z urinom, zato je pomemben reden vnos.

Absorpcija vitamina C

Absorpcija vitamina C poteka v tankem črevesu. Manjši odmerki vitamina C se absorbirajo skoraj v celoti, medtem ko je absorpcija vitamina C pri odmerkih, večjih od 200 mg, lahko tudi manjša od 20%. Vitamin C se v telo absorbira v približno treh urah od zaužitja. Skoraj ves vitamin C izločimo z urinom, zato je pomemben reden vnos.

Vir: https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/103-vitamin-c.html

Povezani članki

Preberite še več vsebin, ki vam bodo v pomoč.

Prijavite se na Medisov e-novičnik

Ne skrbite, tudi mi ne maramo neželene pošte – zato pošiljamo samo mesečna sporočila!